VAR verklaring


De VAR is sinds 1 mei 2016 vervangen door de DBA. Lees hier meer over de DBA.

Binnenkort een update over de vervallen VAR verklaring

Op 15 mei 2012 heeft de rechtbank in Leeuwarden uitspraak gedaan over zelfstandig ondernemer in de zorg voor de belastingdienst. De belasting inspecteur werd in het ongelijk gesteld, de zorgverlener was wel degelijk ondernemer.
lees verder…

Er zijn een aantal verschillende soorten VAR verklaringen:
VAR WUO (Winst uit Onderneming)
VAR DGA (Directeur Groot Aandeelhouder)
VAR ROW (Resultaat uit overige Werkzaamheden)

De VAR DGA is van toepassing bij vennootschappen en andere rechtsvormen waarvan je eigenaar bent, en bij de VAR ROW bepaalt de werkgever / opdrachtgever of er sprake is van dienstverband.

VOOR HET GEVEN VAN THUISZORG IS IN DEZE MEESTE GEVALLEN DE VAR-WUO VAN TOEPASSING.

Er bestaat nog steeds enige onduidelijkheid over de VAR WUO verklaring, we krijgen daar veel vragen over.
Een korte omschrijving:

VAR WUO (winst uit onderneming)
Bij de VAR WUO is sprake van 100% zelfstandig ondernemerschap. Dat houdt volgens de wet in: dat je meer dan 1225 uur aan je onderneming moet werken, geen gezagsverhouding met je opdrachtgever mag hebben en minimaal 3 opdrachtgevers per jaar moet bedienen. Ook moet er sprake zijn van ondernemersrisico. Je verstuurt zelf de facturen en loopt ook zelf het risico als cliënten niet tevreden zijn. Tijdens vakantie en ziekte word je niet betaald.
Je moet je opdrachtgever een kopie te overhandigen van je identiteitsbewijs en je VAR WUO verklaring. In geval van werkloosheid ontvang je geen uitkering.

Als ondernemer moet je via je aangifte inkomstenbelasting belasting betalen over je winst en verstuur je facturen voor je werk. Daarnaast ben je verplicht een administratie bij te houden en te bewaren, met daarin onder andere de facturen die je ontvangt, en kopieën van de facturen die je verstuurt.

Werk je via een of meer bemiddelingsbureaus, dan zal de Belastingdienst je meestal niet beschouwen als zelfstandig ondernemer. Ben je zelfstandig ondernemer en werk je een enkele keer voor een uitzend- of detacheringbureau, dan blijft de Belastingdienst je wel als zelfstandig ondernemer beschouwen.

Ook bij de Kamer van Koophandel is veel informatie te vinden over de VAR verklaring.