Verantwoordelijkheid


Het werken als zelfstandig zorgverlener kent veel voordelen, maar brengt natuurlijk ook veel verantwoordelijkheden met zich mee.

Houd je vakkennis op orde

Als eerste verantwoordelijkheid geldt dat natuurlijk voor de bijscholing en het bijblijven op jouw vakgebied. Kennis, vaardigheden, bekwaamheden én bevoegdheden zijn volgens ons erg belangrijk om kwalitatief verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren. Deze aspecten moeten blijvend je aandacht verdienen. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg die je levert.

Financiële administratie

Je voert je eigen financiële administratie. En je bent zelf verantwoordelijk voor je facturen en administratie.

Persoonlijke presentatie

Het is belangrijk dat je als zelfstandige zorgverlener aandacht besteed aan je persoonlijke verzorging en kleding. Zorg dat je altijd voldoende schone werkkleding hebt. Je cliënten hechten daar waarde aan en het maakt deel uit van je professie. Ook zorg je ervoor dat je werkmaterialen bij je hebt.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Zorg dat je een recente Verklaring Omtrent Gedrag hebt. Ga je werken via een bemiddelaar, dan zal hierom zeker gevraagd worden. Werk je rechtstreeks voor een cliënt, dan dient het aanbeveling om een kopie te overhandigen. Deze verklaring kun je aanvragen bij het gemeentehuis van je woonplaats.

Klachtencommissie

Als individuele zorgaanbieder heb je de verantwoordelijkheid én ben je wettelijk verplicht een regeling te treffen voor behandeling van klachten, “de wet klachtrecht cliënten zorgsector”. Via SoloPartners kun je je aansluiten bij een klachtencommissie.
Kijk voor meer informatie bij www.solopartners.nl

Verzekeren is ook een verantwoordelijkheid

Als zzp’er in de zorg ben je verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ziektekosten verzekering hoort natuurlijk standaard bij de verzekeringen, maar ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aan te bevelen.

Lees ook over het belang van opleiding en bijscholing in het volgend artikel