zzp-er worden in de thuiszorg


Het is een vraag die we vaak horen: hoe wordt ik zzp-er?

ZZP staat voor: zelfstandige zonder personeel. Dus als zzp-er ben je gewoon ondernemer voor de wet.

INSCHRIJVEN KAMER VAN KOOPHANDEL EN BELASTING

Om te beginnen moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel in jouw regio. Als je rechtstreeks factureert aan je cliënten hoef je geen BTW in rekening te brengen. Factureer je aan instelling of bemiddelingsbureau dan ben je BTW-plichtig. Bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je dan meteen een BTW nummer aanvragen.

Je moet jaarlijks je aangifte inkomstenbelasting invullen.

Vanaf een week voor de start tot een week na de start van je onderneming kun je je inschrijven in het handelsregister.  Aan de inschrijving zijn vanaf 1 januari 2013 geen kosten verbonden.

Wil je uitgebreid geinformeerd worden of stel je prijs op advies en begeleiding? SoloPartners is een belangenbehartiger die opkomt voor de belangen van zelfstandige zorgverleners, zorginhoudelijk en op het gebied van ondernemen.

Kijk even op www.solopartners.nl

FACTUREREN

Als je bent ingeschreven kun je in principe aan het werk. Als je zorg hebt geleverd stuur je een factuur. Dat kan met een boekhoudprogramma, maar mag gerust met bijvoorbeeld een formulier gemaakt in word of excell. De belastingdienst wil dat het volgende op de factuur staat:
– datum en een doorlopend nummer
– naam, adres en BTW nummer van degene aan wie je de factuur stuurt
– omschrijving van je werkzaamheden
– prijs

ADMINISTRATIE

Als zelfstandig ondernemer ga je je eigen administratie bijhouden. Dat is niet alleen een verplichting voor de belastingdienst, maar natuurlijk ook belangrijk voor jezelf, om een goed overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven. De zakelijke kosten die je maakt zijn aftrekbaar van de winst waardoor je minder belasting gaat betalen.
Je moet ook jaarlijkse aangifte  voor de inkomstenbelasting doen. Het bijhouden van de administratie is niet moeilijlk, maar je kunt ook overwegen om een accountant of belastingadviseur in te schakelen.

Over al deze onderwerpen zijn ze bij SoloPartners goed op de hoogte én je kunt er gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen en kortingen.