Zelfstandige zorgverlener en zwanger?


Voor iedere werknemer, op weg naar gezinsuitbreiding, geldt een periode van zwangerschapverlof. Maar wat als je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent in de zorg? Ben je op de hoogte van de mogelijkheden?


Dan kun je, sinds juni 2008, een uitkering van UWV krijgen (ZEZ uitkering = zelfstandig en zwanger), zodat je tijdig kunt stoppen met werken en na de bevalling niet meteen weer aan de slag hoeft te gaan.

Voor zwangerschap en bevalling heb je recht op totaal zestien weken uitkering, waarbij voor iedere week 5 werkdagen worden gerekend. Wanneer de uitkering ingaat kun je voor een deel zelf bepalen.

De hoogte van je uitkering is afhankelijk van je inkomen in het voorafgaande kalenderjaar. Ga je bevallen in 2012 dan wordt je uitkering vastgesteld op je inkomen van 2011 (nooit hoger dan het minimum loon). Werk je minimaal 1225 uur per jaar? Dan is je uitkering even hoog als het mimimum loon.

Het UWV heeft een prima brochure gemaakt waar alle relevante informatie in staat: wanneer je uitkering in kan gaan, de hoogte van de uitkering, hoe de aanvraag rpocedure loopt etc.
meteen aanvagen? ga dan naar Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen

Ook als zelfstandige zorgverlener heb je recht op zwangerschapsverlof.